To Guldbryllupper i Gjerpen – Utskrift fra avisen Fremskridt i Skien lørdag 11. november 1911.
Tilrettelagt og redigert av Per Svenkesen
I det ene intervjuet har journalisten gjort en meget god jobb og fått frem mange interessante vinklinger rundt samfunnet på den tiden.
I disse dage feires to Guldbryllupper i Gjerpen, og det er to Naboer det gjælder, nemlig Kristen Jønnevald og Hustru og Peder Myren og Hustru. *
Den 12. November for 50 Aar siden indgik Kristen Jønnevald Ægteskab med Karen Hoppestad. Kristen har holdt sig paa sin Fædrenegaard i hele det lange samliv. Guldbrudeparets vakre Eiendom har gjennom Aarene været et yndet Udflugtsted for Byfolk. Jægere for Eksempel har tilbragt mangen en hyggelig Stund hos de elskværdige Værtsfolk. Mangen har gode Minder fra Opholdet hos Kristen Jønnevald. Her møttes man altid med Venlighet, og Husets Frue glædet alle med sit gode Humør.
Guldbrudeparret paa Jønnevald har tre Barn, hvorav to lever. De Gamle er begge raske og kjekke.
Tømmermester Peder Myren er kjendt over hele distriktet. Han har været benyttet i Banken og Kommunens Tjeneste. Og paa sine reiser i Telemarken har han vundet mange Venner.
Han er født paa Myren i 1838. Myren var da en liten Plas, som hans Far bodde paa. Den tilhørte Bankchef Herlofsen i Arendal. Herlofsen hadde mange Gaarde i Gjerpen paa den Tid. Myrens Hustru, Anne, er født paa Eriksrød 1839. De ingik Ægteskap 15. November 1861. De ble viet av Sogneprest Holther, Brylluppet stod paa Myren, som Peder Myren forlængst hadde kjøpt og begyndt at rydde og drive op. Hans Far fødte en ko eller to paa Pladsen. Ved energisk Arbeide har Myren latt rydde 40 Maal Nyland. Litt har han ogsaa kjøpt til. Nu føder Gaarden to Heste og 10-12 Kjør. Det er et Arbeide der staar Respekt av. Og alle Huse er bygget op fra Nyt av. Meget Arbeide har Myren utført selv. Men han har ogsaa ellers hat Hænderne fulde..
Han gik paa Omgangsskolen, hvor han i Olaf A. Tufte hadde en dyktig Lærer. Konen gik for Ola Otterholt. Allerede i 11 Aars Alderen begyndte han paa Lars Bärnholds Sag i Skien. Han fulgte sin Far paa Arbeide og var først «Flyttegut», d.v.s. han flyttet Stokken for at paase Plankernes eller Bordenes Bredde. Der var et Sagblad i hver Grind. Faren og Gutten var oppe Kl. 3 om Morgenen og Kl. 5 maatte de være paa Sagen. Som nogen fortjent, vanket der Prygl. Bärnholdt sat paa Sagen og passet paa. Æfternølerne fik et Rap av Stokken, og dermed var den Sak avgjort. Gjorde de vondt, spurte vi forleden Myren. – Vi kom altid Tidsnok vi, svarte han lunt. Lønnen var ikke stor. Som Smaagut fik han 12 Skilling Dagen. Faren var Sagm. og tjente sine 3 – 4 daler Uken. Daglønnerne var ellers 1 Mark og 4 Skilling. Da Myren var konfirmeret fik han 16 Skilling. Han arbeidet til Kl. 7 Aften. Saa var det at ta paa den lange Vej til Myren. Det var halvanden Times March Aften og Morgen. Myren holdt paa at gaa denne Tur gjennem 30 Aar.
Efter at ha været hos Bärnholdt kom han til Johan Vauvert – hvis Enke sitter med Brendvinsretten. Han var nu rykket op til Sagmester og tjente sine 5 – 6 Daler om Uken. Og Arbeidstiden blev noget kortere. Efter hjemkomsten fra Utkommanderingen til Kristianssand i 1864 kom han paa Ludv. Ludvigsens Sagbruk og til H. C. Hansen og Kittilsen, da Bruket overgik til disse. Derpaa var han Sagmester paa B. M. Petersens Sagbruk. Siden har han været ansat hos Brukseier H. C. Hansen som Snedker og Mærker. Her har han været i over 30 Aar. Meget har han reist i Øst og Vest, mangen en Tømmerstok har han mærket og lange Dagsmarcher har han tat i de store Skoge.
Første Gang, han var hos H.C.H. var Tømmerprisen 7 Mark pr. Load; nu er den 14 Kroner.
Sit første Soldateraar hadde Myren i 1862 paa Gardermoen. Da var der samlet 12 000 Mand der. I 1864 var han med i Troppemarsjer, som skulde være sendt Danmark til Hjælp. Han laa i Kristianssand. Bededag drog han hjemmefra. Det var jo meget sandsynlig, at de Norske kom til at ta over Havet, og man kan tenke sig, hvor tung Avskjeden var med dem hjemme. Av Soldaterkamerater herfra lever nu kun Lars Stubberud og fhv. Politibetjent Ægeland, Skien. Ægeland var Sersjant. Wergeland var en meget streng Officer. Det var forbudt at kjøpe Mat – endog Melk. Men en Gang brøt Soldaterne et Gjærde og styrtet ut til Selgekonerne.
Der ble slaat Korpsordre. Avdelingerne stillet og fik Straffeeksersis. Efterpaa sluttet Wergeland firkant og omgit av sine officerer sa han høit fra sin Hest omtrent som saa « Der er flere bra Gutter blant jer, men Straffen maatte ramme alle. Jeg vet I har Magten men vi Officerer har Kommandoen, og dem, som ikke adlyder, skal jeg knekke Nakken paa».
Soldaterne var meget forbitret, men det ble ikke Uro mere .Oberstløitnant Münster var en elskværdig Mand. Sjapper kom opp, og Solaterne fik kjøpe Mat. Der var ikke synderlig anstrengende Øvelser under Kristanssanopholdet. Det gjorde et stært Indtryk paa Soldaterne , da man hørte Kanontorden fra Slaget ved Helgoland. Og stærkest var man grepet, da 18 faldne Dansker ble begravet i Kristanssand, medens deres norske Vaabenbrødre viste dem den sidste Ære. Men endelig kom der Beskjed om, at Gutterne kunde dra hjem. Og Glæden var stor.
Det første Dampskib, Myren saa, var «Nordkap» som Kongen da han i 40-Aarene besøkte Fossum. «Nordkap» maatte fortøye ved Pælen ved Toldboden. Med en sort Tøi beklædt Kulpram ble Kongen sat i Land. Der var store Høitydeligheter. Myren saa paa det hele i Følge med sin Far.
Peder Myren har været Valgmand, Direktør i Gjerpens Sparebank, Medlem av Herredsstyret. Han har været en strevsom og god Borger, som med den største Samvittighetsfuldhet og megen Dyktighethar gjort det Arbeid han har været betrodd. Derfor kan han nu ved denne Merkepæl med Tilfredshet se tilbake paa sit lange Arbeidsliv.
Guldbrudeparet har hat 11 Barn hvorav 7 Gutter og 2 Piker er ilive. 5 er gifte. To sønner er i Amerika. To av Sønnene er hjemme paa Gaarden, to i Skien.
Baade Myren og hans Hustru er ved utmerket Helbred. Ingen, som ser Myren, vil tro, at han er74 Aar.
Søndag og Onsdag vil mange gode Ønske for de gamle Par naa Jønnevald og Myren.