Hopp til innhold
| Litt fra Skien Historielags aktiviteter

Glimt fra styrets arbeid i Skien Historielag i perioden 1932-2007

Opplysningene til denne oversikten over styrets arbeid er hentet fra artikkelen «Skien Historielag gjennom 75 år. Styret gjennom 75 år», skrevet av Ragnar Olsen i boka «Glimt, 1932-2007. Skien Historielag-75år», som Thor W. Gundersen var redaktør for.

Oversikt over arrangementer er skilt ut i egne oversikter – oversikt over foredrag og oversikt over medlemsturer.

*2006. Medlemstallet er 275. Deltok på idedugnad om bruk av Klosterøya. Historielagets avtale på helleristningsfeltene ble endret til rensing av jord i sprekker og påføre sprit før tildekking om vinteren. Arbeid med sti fra Falkumlia Bad til Goberg Lense ble startet opp ved å engasjere 3. Skien speidertropp til rydding.

*2005. 8 styremøter. Egen stand med vikingsuppe, vikingbrød, kart og jubileumskrus på den offisielle åpningen av det nye Handelstorget. Vedlikehold av helleristningsfeltene, Berberg gravfelt, kulturstien. Laget ny opplysningstavle til flettverkshuset i Brekkeparken. Søknad om midler til opprustning av Falkumlia Bad. Parkvesenet utførte arbeidet. Henvendelse til kommunen om fortgang i planene om museum i Ibsengården i Snipetorp. Laget hjemmeside på internett med Jan Christensen som ansvarlig.

*2004. Årlig skjøtsel av de tre helleristningsfeltene laget har ansvar for. Vedlikehold av kulturstien. Engasjement for å få restaurert Falkumlia bad samt arbeid med å få laget en natursti fra badet til Goberg Lense. Innsamling av midler til Sauherad og Nes kirker. Vedlikehold av Lie kirkegård har laget holdt på med siden 1972.

*2003. Stor dugnad og arrangement sammen med Skien Telemark Turistforening på Berberg gravfelt. Nye helleristningsfunn ved Ås og Hoppestad i Gjerpen. Opprustning av helleristningsfeltet på Fossum sammen med riksantikvaren og fylket. Det ble bygget en publikumsrampe på dugnad. Tale ved statuen av Hjalmar Johansen på hans fødselsdag. Julemessa i Brekkeparken

*2002. Else Martens valgt til leder. 8 styremøter. Åpning av Geitebuvarden, som etter initiativ fra styret var blitt renovert av Løvenskiold, turistforeningen og historielaget. Årlig dugnad på Lie kirkegård. Innspill om reguleringsplaner. Medlemsbladet Brynet kommer nå ut med fire nr. i året, og redaksjonskomiteen bestod av fire personer. Historisk Forum ble etablert, en paraplyorganisasjon hvor alle historielagene i distriktet er med, samt noen andre lag. Laget deltok med billedutstilling om Hjalmar Johansen på Telemark fylkes handelsstevne og salg av kulturstiguiden

*2001. Medlemstallet 355. Ragnar Olsen gikk av som leder, og det ble ikke valgt ny. Nestleder Else Martens fungerte inntil neste årsmøte. 10 styremøter. Julemessa i Brekkeparken i flettverkshuset med vikingsuppe og nystekt vikingbrød. Inngikk avtale med Telemark fylke om vedlikehold av tre helleristningsfelt

*2000. 11 medlemmer i sving i flettverkshuset under julemessa i Brekkeparken. Serverte vikingsuppe og vikingbrød. Styret tok initiativ til å restaurere det 10 mål store Berberg gravfelt i Gjerpen, med 10 gravhauger som var gjengrodd. 6 uker med 16 dugnadsdager og mellom 3 og 12 deltakere. Dugnad på kulturstien fortsatte med oppsetting av opplysningstavler og markeringsskilt. Guide på 21 sider ble trykket. Ved kulturstiens startsted ble det laget en utstilling av alle bergarttypene ved Oslofeltets vestgrense. Deltok 17.mai i folketoget med modell av Skiens tidligste handelsplass med flettverkshus og vikingskip, plassert på en dragkjerre trukket av fire vikinger. Innslaget fikk 2.premie. Modellen av flettverkshuset var senere på utstilling i Minot i USA. Aktiv deltakelse i 1000års markeringen og historisk faggruppe. Avleverte fem bøker fra Gimsøy kloster, som hadde vært oppbevart i en bankboks i mange år, til Skiens byarkiv på Bergsland. Derfra ble bøkene sendt til Statsarkivet i Kongsberg. Utgivelse av bok, sammen med Skien Bys Vel «Skien den smukkeste bygde by» skrevet av Thor Wølner Gundersen.

*1999. 10 styremøter og 14 arrangementer. Stand under Skiensnatta med visning av håndverk fra vikingtid. Snipetorpmarken og julemessa i Brekkeparken. Arrangør av 1000-års jubileum med historisk skuespill på Kapittelberget. Skuespillet var skrevet av lagets sekretær, Betty Johansen. Flytting fra huset i Snipetorpgt. 21 til det nybygde arkivet. Arbeid på kulturstien Århus-Venstøp-Fossum-Århus. Lånte ut billedutstilling em Hjalmar Johansen til Teater Ibsen

*1998. Medlemstallet var nå 349. 8 styremøter og 9 byvandringer med lagets medlemmer som guider. Det ble bygd et ekstra rom utenpå lageret til restlager av bøker. Arkivkomite ble dannet for dataregistrering. Prosjekt kultursti Århus-Venstøp-Fossum-Århus, grunneierne bidro med økonomisk støtte. Stand under Skiensnatta på Handelstorvet og julemesssa i Brekkeparken i flettverkshuset. Styret engasjerte seg også i små og store saker, for eksempel Smieøyautbyggingen.

*1997. Medlemstallet passerte 300. 10 styremøter, 10 medlemsmøter og noen turer. 10-12 medlemmer fra Skien Historielag og 2 fra Skotfoss Historielag bygde i løpet av 3 mndr. et flettverkshus på dugnad. Huset ble bygd på sylstokker og 2000 meter hasselkvister. I åtte dager, under Handelsstevnet, var huset bemannet av lagets medlemmer og det kom tusener av besøkende. Huset ble flyttet til Brekkeparken og fikk sivtak- takrør fra Børsesjø. deltakelse på snipetorpmarken og julemessa i Brekkeparken – nå med bål og brødbaking i flettverkshuset. 5-6 medlemmer bygget et ildsikkert arkiv til laget. Bok ble gitt ut sammen med Skien Bys Vel: «Jakthistorier» fra dagboken til Paulus Jonassen. Laget bidro økonomisk til Ibsenforbundets utgivelse «Anna Stouslands Minnebok». Og endelig ble det ansatt Arkivar i halv stilling i Skien kommune, noe laget hadde jobbet for i mange år.

*1996. Medlemstallet var nå 206. Laget ga økonomisk bidrag til bøkene «Byvandring i Skien» og «Bratsberg i 1600-årene». Bygget en liten platting for aktørene i Glasergruva. Rens og oppmaling av teksten på steinhella ved bjørnestilla i Ulvsvann. Styret engasjerte seg mot planlagt utbygging på Lietorvet. Laget hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av 100-årsdagen for Hjalmar Johansens hjemkomst til Skien den 16.september. Odd, Fortidsminneforeningen og Skien Bys Vel var medarrangører. Utgivelse av første utgave av medlemsbladet Brynet

*1995. Boken «Vi er fri!» ble ferdig, etter fem års arbeid. Opplaget var på 2500 bøker. Godt salg.

*1994. 12 arrangementer og 6 styremøter. Styret ga omfattende innspill til Kommuneplanen 1994-2009. Trykket 1000 eks av Birger Øvrums fargelagt bilde av Skien gamle kirke på Handelstorvet. Skotfoss Historielag startet opp etter 10 års avbrudd.

28.februar første Åpent Hus i Snipetorpgt. 21. I flere år var det åpent hus siste mandag i mnd. og under Snipetorpmarken. Studiesirkel på fem kvelder med 10 deltakere på Fossum skole «Fossum- Vestmarka, fra de eldste tider gjennom jernverkstiden fram til vår tid» Studieleder var Tormod Aulebo.

*1993. Laget hadde ansvar for Glasergruva under Ibsenfestivalen, et årlig arrangement i 5-6 år. Leieavtale med eier av Snipetorpgt. 21, Reidar Halvorsen. Fortsatt dugnad for å sette  huset i stand. Stand på julemessen i Brekkeparken med salg av bøker og kart og medlemsverving. Samarbeid om trykking av oversikt over planlagte møter i Historielaget, Museets Venner og Fylkesmuseet.

*1992. Samarbeidskomite med Telemark Geologiforening for oppmåling og fotografering av gruver i Skiens Vestmark fra 1500-tallet og frem til 1860. Registrering pågikk et par sesonger. Stand på Stevneplassen på Handelsstevnet for første gang. Solgte mange bøker og kart og vervet medlemmer.

*1991. Kart over Broene fra 1821 og nordre bydel, Kverndalen og Brekkebyen ble fargelagt av Birger Øvrum og trykket. Populært og godt salg. Dugnadsarbeid i Snipetorpgt 21 – ryddet, malte og pusset opp, gravet og lagt inn vann og kloakk, toalett, kjøkkenkrok, brannmur og ovn. Historielaget hadde nå fått sitt første tilholdssted.

*1990. Bokkomite med 5 medlemmer startet arbeid med ny bok om okkupasjonstiden til 50-årsmarkeringen. Styret besøkte det aktive Holla Historielag. Styret diskuterte mulighet for å leie Snipetorpgata 21 til møtehus.

*1988. 5 styremøter, 3 medlemsmøter og årsmøte. Gode inntekter fra salg av Øvrums kart. Bok utgitt: Birger Øvrum «Kjenn din by» Solgte godt

*1987. Vervebrosjyre ble trykket. Laget ble medlem av Telemark Historielag og deltok på seminaret. En komite med medlemmer fra flere foreninger for gjenreising av Cappelengården ble nedsatt. Trykking av et av Birger Øvrums kart fra 1886 i 1000 eksemplarer. Avskrift av gamle dokumenter fra 1660 ble bestemt å oppbevare i en bankboks. Nytt helleristningsfunn i Gjerpen skole av Torgeir Strand

*1986. Ragnar Olsen ble leder. Medlemstallet var nå 109. Styret engasjerte seg mot kommunens planer om parkeringsplass i Pauleinehjemmets hage.

*1985. Styret sendte henvendelse til Skien Kommune og bad dem overta stell av graven til Hjalmar Johansen på Johannes Kirkegård.

*1984. Det ble tatt initiativ fra Skien Bys Vel om samarbeid mellom lagene i Skien for å unngå møtekollisjoner.

*1983. Laget engasjerte seg i å få satt opp et monument i Hjellen av det gamle tannhjulet fra Laugstol Bruk.

*1982. Styret engasjerte seg i bevaring av Kverndalsgaten 6 og Øysteinsgate 13. Laget fikk gave fra Odd, det var gamle dokumenter fra 1669 og framover, dokumenter som hadde tilhørt K. Hagerup Knutson.

*1981. Styret engasjerte seg i regulering i Hesselbergsgaten og Roligheten gård på Søndre Falkum. To styremedlemmer startet arbeid med å rydde i arkivet.

*1980. Det ble avholdt flere medlemsmøter med foredrag og utflukter. Avisartikler og styrereferat viser at laget fortsatt jobbet med å få lokaler til en permanent utstilling av de arkeologiske funnene.

*1979. Tre styremøter. Dette var året for de store utgravningene på Handelstorget. Laget engasjerte seg på mange måter – medlemsmøter med foredrag og en utstilling om en del av funnene. Men en permanent utstilling ble det ikke.

*1978. Styret engasjerte seg i bevaring av to gamle tannhjul fra Laugstol Bruk, landets første elektrisitetsverk. Laget engasjerte seg også i flytting av gamle gravminner fra Nordre Gravlund til en minnelund på Lie Kirkegård.

*1977. Styret engasjerte seg i bevaring av Klostergaten 32, Ladegården og at Lie kirkegård fortsatt skulle bestå som kirkegård

*1976. Frank Beier ble leder. Fem styremøter ble avholdt, fire medlemsmøter og to utflukter. Laget hadde nå 124 medlemmer

*1975. Syv styremøter ble avholdt. Laget mottok mange gaver fra Thorolf Ording – bilder, bøker og et arkivskap i stål. Arkivet ble flyttet til et tilfluktsrom i Skien Bibliotek.

*1974. Bjarne Andersen ble leder. Styret engasjerte seg i bevaring av veien på Berget på Kleiva, Brekkestien. Lagets arkiv har fått lokaler i rommet over bryggerhuset i Ibsengården.

*1973. Hjalmar Johansen ble leder. To styremøter det året. Det ble søkt Skien Røde Kors om å overta møbler fra Villa Hedvig. Møblene ble gitt til Fylkesmuseet og plassert i Ibsengården i Snipetorp. Det ble jobbet iherdig for å skaffe midler til å bevare og gjenreise Frognerveien 1. Dessverre brant tømmeret, etter at bygget var revet og tømmeret transportert til Strømdal gård for lagring, så gjenreising lot seg ikke gjøre.

*1971. Åpning og gjennomgåelse av lagets arkiv som i nesten 30 år hadde vært lagret i en låsbar kasse i Fylkesmuseets depotkjeller. 19.april Konstituerende generalforsamling på Høyerterassen. Thoralf Ording ble formann

*1970. 9.desember rekonstruksjon av Skien Historielag ble holdt hos Thoralf Ording i hans hjem i Hesselbergsgate 23. Ording og ytterligere 3 medlemmer av styret fra 1943 var tilstede, samt noen nye. Det ble vedtatt å gjenoppta lagets virksomhet på grunnlag av vedtektene fra 1932.

Ingen aktivitet i laget før i desember 1970 

*1943. Vedtak om å kjøpe bøker

*1942. Vedtak om å utbetale kr. 75 for avskrift av gamle dokumenter, i alt 108 sider. Antakelig dokumenter fra Borgestad, som det i senere tid er blitt tatt kopier av. Det ble også gjort vedtak om kjøp av en bok

*1939,1940 og 1941 er ingenting protokollførte styremøter

*1938. Årsmøte Chr. C. Bruun valgt til formann. Gaver: Laget mottok fem protokoller fra Gjemsø Kloster, den eldste fra 1788. Protokollene befinner seg nå i Statsarkivet i Kongsberg.

*1937. Gjennomgang av utkast til beretning for årsmøtet om styrets arbeid helt fra lagets start fem år tidligere. 23.februar Årsmøte i Skien Håndverksforenings hus i Cort Adlers gate. 13 medlemmer møtte. Det ble lagt fram liste over 105 gaver – litteratur, bilder og portretter. Styret ble gjenvalgt. Medlemstallet var 40.

*1935 og 1936 er det ingen protokollførte styremøter

*1934. Gjennomgåelse av liste over 18 bøker som laget hadde mottatt i gave, som omhandlet Skien og det nære omegn.

*1933 er det ingen protokollførte styremøter

*1932. 19.mai ble Fylkesfullmektig K. Hagerup Knutson valgt til Skien Historielags første formann. På Historielagets første styremøte, 11. juni, vedtok styret å søke formannskapet i Skien Kommune om tillatelse til å bruke byens våpen på trykksaker og lignende og om å få overlatt et rom i rådhuset til kontor og arkivrom. Neste styremøte i oktober ble holdt på rådhuset, Skien kommune hadde innvilget begge søknadene fra Historielaget.

Oppsummert av Marit Norunn Husøy