Hopp til innhold
| Litt fra Skien Historielags aktiviteter

Glimt fra styrets arbeid 2007-2024

Glimt fra styrets arbeid 2007-2024

Opplysningene er hentet fra Brynet og årsmeldingene

*2024. 255 medlemmer. Leder finn Johannessen. Boklansering «Fra eliteskole til allmennskole». Informasjonstavle om sabotasjeaksjonen i 1945 ved Svartufs. Historielagets Finn Evensen og Skien Turlag gjorde jobben. I Skien Historieråd var Per A. Svenkesen lagets representant. På årsmøte i Telemark Historielag har Per A. Svenkesen deltatt.

*2023. 300 medlemmer. Leder Finn Johannessen. 8 styremøter. Film om Bratsbergbanen ble ferdig og det ble jobbet med finansiering av en ny film om Telemark Fylkes Handelsstevne. Prosjektleder for begge filmene er Per A. Svenkesen.

*2022. 325 medlemmer. Leder Per Forsberg. Boklansering av Byminner 43 – «Blid Mann og Tre Dødsdommer», skrevet av Hans Arne Cappelen. I Skien Historieråd var Per A. Svenkesen lagts representant. Film om Bratsbergbanen ferdig som skolefilm. Brynet.

*2021. 325 medlemmer. Leder Per Forsberg. Redusert virksomhet pga pandemien. Skien Historieråd, sammenslåing av lag og foreninger og Per Svenkesen var lagets representant. . Filmprosjekt ved Bjørn Bremdal og Per A. Svenkesen om Bratsbergbanen. Brynet. Hjemmesiden og Facebooksiden revidert og nylansert.

*2020. 360 medlemmer. Leder Per Forsberg. Arbeid startet med ny bok om Skien videregående skole med Thor Øvrum som leder av komiteen. Laget bidro med 1000 kr. Dugnad på Århusstien og samarbeid med Skien kommune, kulturavdelingen om å revidere guideheftene. Brynet

*2019. 320 medlemmer. Leder Per Forsberg. Skien Historieråd, den nye paraplyorganisasjonen – Per Svenkesen var lagets representant. Arbeid med sortering og deponering av arkivet til Telemark museum. Århusstien fikk 10.000 kr fra Lullo og Ole Kikuts fond til utbedring. Høringer – Laget får ikke lenger tilsendt høringsdokumenter og må skaffe dem selv. Derfor var det bare to saker laget engasjerte seg i 2019 – jordbrukssamfunnet på Gulset og detaljregulering av Lunde Barneskole. Bok «Jernalderhusene og Århus Gård» ble lansert før jul. Trykket i 700 eks. Finansiering: Sparebankstiftelsen Telemark og Jernaldergårdens venner. Digitalisering av gamle Skiensfilmer finansiert med kr. 50.000 av Sparebankstiftelsen. Brynet

*2018. 378 medlemmer. Leder Per Forsberg.  Lagets nye lokaler i Marensro er pusset opp og datautstyr innkjøpt. Laget deltok på et arkivmøte i Telemarksarkivet. Arkivet i Lundedalen tømt og flyttet til Marensro. Grenland Fallskjermklubb gjorde jobben. Men lokalene på Marensro er ikke velegnet til arkiv (ikke brannsikkert) annet enn som bibliotek og møtelokale. Historielaget har fått tilsagn til å deponere eget arkivmateriell på Telemark museum. Arbeidet med nødvendige retningslinjer og systemer for arkivering er påbegynt. Etter at Historisk Forum er blitt en ren lokalhistorisk faggruppe, så har Skien Kommune tatt initiativ til å danne en ny paraplyorganisasjon. Skien Historieråd ble konstituert i 2019. Dugnad på Århusstien ble ikke utført i 2018.

*2017. Ny byminnebok Kampen om Snipetorp.Boka er et opptrykk av den gamle byminneboka, med nytt forord, nye bilder og et etterord om Snipetorp i dag.  Det er 150 år siden Hjalmar Johansen ble født, det skal markeres. Skien Historielag har fått nye lokaler i 2.etg i Marensro, og skal flytte arkivet fra Bergsland. Trebygningen er ikke ideell.

*2016. Hva skjer med byarkivet? Laget har levert 741 underskrifter, noe som har ført til at saken er utsatt. Historielagene har vært i Kongsberg for å se på lokalitetene til arkivene

*2015. Styret legger planer for presentasjon av bydelene og ønsker hjelp fra medlemmene. I Brynet blir det fokus på gatenavn i Skien og gamle postkort. Åpning av kulturminneparken i Faret. Skien Historielag er en viktig partner i Historisk Forum, som har ansvaret. Laget markerer 70 år siden frigjøringen, på Hestehaugen ved Gjerpen kirke.Skien kommune har vedtatt å sende Skiens arkivsaker ut av byen, ut av fylket – noe laget har engasjert seg sterkt imot.

*2014. Laget tok initiativ til markering av grunnlovsjubileet sammen med byens lag og foreninger – Foreningen Norden, Historisk Forum, Skien kirke, Skien skolemusikk.

*2013. Ny Byminnebok om kvinners vei mot full stemmerett for 100 år siden

*2012. Fotogruppa samler inn bilder fra Skien, ekstra fokus på beaux-arts-byen, det storslagne Skien som oppstod etter brannen i 1886. Laget har fått nye lokaler i Kongens gate og vil holde åpent for samtale, dugnad og boksalg tre kvelder denne våren. I forbindelse med lagets 80års jubileum ble det arrangert middag på Villa Fløyen.

*2011. Det er kanaljubileum og det jobbes med en kanaltur sammen med andre lagene i Historisk Forum. Byminner 38 – om polfarer Halvardus Kristensen. Nytt hefte i serien kulturstier- «Århusstien»

*2010. Laget er aktiv i arbeidet med leksikon for Skien, «Skiensboka» som ledes av Historisk Forum. Det ønskes forslag og bidrag fra medlemmene. Bidrag og innspill ønskes også til Brynet og Hjemmesiden. Laget har skiftet møtelokaler på grunn av kostnader, bådeDag bondeheim og kantina på klosterøya ble for kostbare. Laget satser nå på møtelokalene hos Hauges Minde. Salg av restopplag av Byminner, bøker utgitt av Skien Historielag, kart og postkort er i gang, til sterkt reduserte priser. Kulturavdelingen, Historisk Forun og Skien Historielag har laget de to heftene i serien om kulturstiene i kommunen – «Fra Bakkestrands til Bryggevannet» og «På tur langs Skotfosstien». Bokslipp av «Skiensboka» 3.desember

*2009. 17. september 2009 ble Skien Historielag og Selskapet for Skien Bys Vel slått sammen og nye vedtekter skrevet i Ekstraordimært årsmøte. Betingelsene fra Byselskapet var at Skien Historielag opprettet en bokkomite med tre medlemmer for å videreføre arbeidet med «Byminner». Denne komiteen har et eget budsjett og midlene fra Byselskapet skal øremerkes arbeidet med «Byminner».

*2008. Redaksjonskomiteen i Brynet ber lagets medlemmer om å sende inn skriftlige bidrag til medlemsbladet

*2007. Skien Historielag fyller 75 år og gir ut jubileumsboken «Glimt». Laget engasjerer seg i byutviklingen – mot å bygge er 14 etasjes hotell ved Ibsenhuset, for et nytt tidsmessig bibliotek, mot ruvende boligkompleks på Smieøya, mot riving av Lunde skole.

Oppsummert av Marit Norunn Husøy