Hjem » Referat - møter og turer » Referat » Referat fra førjulstur til Seljord og Vinje 2014
 

Førjulstur til Seljord og Vinje.

 

kirkeTradisjonen tro arrangerte Skien Historielag en førjulstur i Telemark. Lørdag 29. november stod en av Teleturs busser klar for oss på Lietorvet med Jostein Gjærum som sjåfør. Turen var fulltegnet, og det var ikke et eneste sete ledig i bussen. Nestleder Thor Wølner Gundersen hadde som vanlig fått oppgaven med å orientere litt underveis, og han startet med å fortelle om planene for kulturminneparken på Hakastein. Historisk Forum er nå i ferd med å realisere planene for denne parken, og det ble orientert om funn som ble gjort ved utgravingene her og om hvordan dette skal bli gjort kjent for publikum. Det vil bli lagt skiferheller som markerer funn, og det vil bli satt opp orienteringstavler. Det skal bli spennende å følge dette videre. Bussen kjørte stødig oppover forbi Bø, og da vi nærmet Seljord fikk vi en orientering om Sterke Nils, om Selstadkjempa, om Rockerova og om Steinar Aase. Det er alltid artig å høre disse historiene.

 

Første stopp på turen var lunsjen på Seljord Hotell. Dette hotellet brant for noen år siden, men er bygd opp igjen på en pietetsfull måte som får oss til å føle at bygningen er gammel og full av minner fra en svunnen tid. Rundstykker og kaffe smakte godt, og vi følte oss godt forberedt til neste post på programmet, nemlig et besøk på det store julemarkedet på Dyrskuplassen. Dette ble et høydepunkt for mange. Her var det mye julestoff å se og få kjøpt, både til glede for øyne og gane.

 resteplass

Men tida gikk fort og vi måtte videre. Neste stopp var Vinje kirke. Her ventet sogneprest Svein Ringhus på oss. Dessverre hadde brøytebilen nettopp kjørt nede på hovedveien og lagt opp isblokker ved veien inn til kirken, så det ble strevsomt for noen å ta seg over, men jeg tror alle kom seg opp til slutt. Presten orienterte litt om kirken som er en korskirke fra 1796. Den er bygget i tre og er tegnet og oppført av Jarand Rønjom, etter mønster av Skien gamle kirke.

 

Etter kirkebesøket var det ikke lange veien bort til Mjonøy kulturverkstad der vi skulle spise. Sjåfør Gjærum kjørte oss så langt fram som mulig, for nå var vi kommet på glatte veier og her var ikke strødd. Vi fikk stolpret oss fram og plassert oss ved bordene. Det var tydelig at det ikke var lagt til rette for gamle og bevegelseshemmede ved dette stedet. Da maten ble servert, strevet de også med å handtere så mange gjester på en gang. På slutten av måltidet underholdt Aasmund Nordstoga med sang og små historier. Det er alltid koselig å høre denne lune telemarkingen. Alt i alt ble det vel en hyggelig samling, men jeg tror jeg vil anbefale Mjonøy på sommertid og i en mindre gruppe.

 

Turen hjem gikk greit. For å korte tida hadde vi utlodding og diktlesing ved Erna Kortner. Dette var en hyggelig opplevelse. Vi ble satt trygt av på Lietorvet igjen etter en hyggelig førjulstur i vårt vakre Telemark.