Referat fra medlemsmøte – tirsdag 27. februar 2018

42 personer hadde funnet veien til Hauges Minde på en meget sur og kald vinterkveld. Synd at værgudene ikke spilte på lag – for kveldens foredragsholder Haavard Gjestland holdt et glimrende foredrag om etableringen av Norsk Hydro. Her gikk mange av våre medlemmer glipp av et meget interessant og lærerikt foredrag. Norsk Hydro står som et fyrtårn i Grenland – og de aller fleste av oss har et forhold nettopp til denne bedriften. Gjestland startet sitt foredrag i 1904 med Sam Eyde og Kristian Birkeland sin elektriske lysbueovn – Birkeland – Eyde metoden. Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskap ble etablert i 1905. Via etablering av fabrikker på Notodden, Rjukan og overgangen til Haber/Bosch prosessen, fortalte han om etableringen på Herøya.
2. februar 1928 startet eventyret på Herøya under ledelse av Tormod Gjestland – bestefar til kveldens foredragsholder. Fra første spadetak til gjødsel-fabrikken var i produksjon hadde det kun gått 16 måneder. En bragd uten sidestykke i norsk industri. Tormod Gjestland ble også den første direktøren på Herøya. Det som gjorde foredraget ekstra interessant, var at kveldens foredragsholder hadde tilgang på bestefarens arkiv og notater. Her satt vi virkelig «ringside» til begivenhetene. Da også bilder og formidlingen satt som et skudd, ble dette en stor kveld for de fremmøtte.

Etter foredraget ble det servert snitter og kaffe. Siste post var som vanlig lotteri med blomster, bøker og konfekt som gevinster. Som et ekstra tilbud denne kvelden, hadde vi hyggelig priser på en del av våre Byminne bøker.

Inge Bjørbæk

TIL TUDDAL I STRÅLENDE VINTERVÆR

Atter en gang samlet vi oss på Lietorvet for å dra på tradisjonell juletur. Det var tydelig at Tuddal var et populært reisemål for turen ble fulltegnet.

Sjåføren vår, Jostein Groven, hadde pusset bussrutene ekstra godt, så vi kunne nyte naturen i det fine været på vei gjennom fylket.

På historielagets siste møte var det blitt fokusert spesielt på Gvarv, som et mulig fødested for Olav den hellige, og fagfolk ser ikke helt bort fra at Lindheim gård på Gvarv kan være stedet. Fra bussen kunne vi se storgården ligge dominerende på et svakt høydedrag, ikke langt fra Tinghaug. Gårdene her har spesielt gode jordbruksforhold og er særlig velegnet til fruktdyrking,

Nyhuus Gård, som ligger sentralt i bygda, hadde i generasjoner satset på å dyrke frukt. Dagens drivere Kari Nyhuus Holtskog og mannen Halvor, ga oss en hjertelig velkomst da bussen svingte inn på tunet. Vi fikk høre historien om bestefarshagen med de gamle trærne som ennå bar frukt, selv om dagens produksjon baserer seg på nyere sorter. I tillegg til fruktdyrking driver ekteparet også et bildegalleri, og den interessante juleutstillingen kunne bl.a. by på ikonmalerier, grafikk og oljemalerier. Nydelige håndarbeider var også til salgs. Og flere sikret seg nok noen julegaver.

Men vtuddal kirkei skulle videre til Telemarksgalleriet på Notodden, hvor ledelsen for første gang arrangerte julemarked. Den store verkstedhallen var smekk full av utstillere og håndverkere med et rikt utvalg av egne produkter. Etter å ha fått litt å spise var vi ikke sene om å orientere oss blant alle de vakre håndarbeidene.

Flere valgte også å se den nye museumsavdelingen som var blitt åpnet i september. Museet tar for seg tidenes viktigste norske oppfinnelse, nemlig Birkelands lysbueovn og produktet kunstgjødsel, som i sin tur ble gjort tilgjengelig for verden gjennom gründeren Sam Eyde. Oppstarten av Norsk Hydro, som fant sted på Notodden i 1905, var med på å forandre Norge fra et fattig bondesamfunn til et moderne velferdssamfunn. Den andre avdelingen i museet viser malerier med motiv knyttet til kraftutbyggingen, slik noen av gullaldermalerne Christian Skredsvig og Theodor Kittilsen har fremstilt det. Disse samlingene er en del av grunnlaget for Norges søknad om å komme med på UNESCOs verdensarvliste knyttet til industrien i området Rjukan-Notodden.

Etter halvannen times opphold var vi igjen i bussen med kurs mot Tuddal. Straks vi tok av fra E 134 ved Sauland, møtte vi snøen, ikke de store mengdene, men et fint dekke som skapte julestemning.

Tuddal kirke ligger sentralt i veidelet mot Bondal, en vel 200 år gammel trekirke i korsplan med 130 sitteplasser.

Da vi gikk ut av bussen ble vi tatt i mot av Anund Sisjord, som ledet oss inn i kirkerommet. Her var det godt og varmt, og mens vi satt der i benkeradene fortalte Sisjord villig om kirken og bygda. Kirken hadde erstattet en eldre stavkirke som hadde vært både skrøpelig og for liten for en voksende befolkning. Mens vi nøt stunden og lyttet til Sisjords vakre tuddal-dialekt, benyttet sjåføren vår anledningen til å legge på kjettinger. Veien videre gikk jo opp de bratte Solheimkleivene, og da var det om å gjøre å være godt skodd. Tuddal høyfjellshotell ruvet mot en rødgul kveldshimmel da vi kjørte inn på tunet, og det islagte vannet foran hotellet ga et blekt gjenskinn.

En skjønn vinterkveld !

 

Femti personer invaderte lokalene, og hver og en ble tatt godt i mot. Her inne var det virkelig pyntet til jul. Gamle, vakre møbler og andre gjenstander ga oss nok å se på mens vi ventet på å gå til bords. Før maten ble servert ga vertinnen oss en fyldig orientering om hotellets 115-årige historie, fra turismens inntog i Telemark med Gaustatoppen og Rjukanfossen som de mest spektakulære reisemål til dagens hotelldrift med satsing på egenprtuddal hoyfjellshotelloduserte råvarer.    
En liten forrett laget på søtpotet, kom som en overraskelse før pinnekjøttet, selvsagt fra egne lam, og
karamellpuddingen smakte som alltid, deilig.

Etter måltidet gikk vi over tunet til Gildehallen hvor bygdas velkjente ”felespelar” Knut Buen skulle underholde!

Mens vi satt der, tett samlet ved peisilden og koste oss med kaffe og småkaker, lyttet vi til Buens filosofiske betraktninger og imponerende felespill. Selvsagt fikk han applaus!

Men det var snart tid for hjemtur, og mens vi solgte bøker og hadde utlodning underveis, gikk turen tilbake til Skien ganske raskt. Før bussen svingte inn på Lietorvet takket Thor W. Gundersen for god oppslutning om arrangementet og ønsket alle en god jul og vel møtt på nyåret.    

           Ingrid Sørbø

vestfoldturvestfoldtur 2

Førjulstur til Seljord og Vinje.

 

kirkeTradisjonen tro arrangerte Skien Historielag en førjulstur i Telemark. Lørdag 29. november stod en av Teleturs busser klar for oss på Lietorvet med Jostein Gjærum som sjåfør. Turen var fulltegnet, og det var ikke et eneste sete ledig i bussen. Nestleder Thor Wølner Gundersen hadde som vanlig fått oppgaven med å orientere litt underveis, og han startet med å fortelle om planene for kulturminneparken på Hakastein. Historisk Forum er nå i ferd med å realisere planene for denne parken, og det ble orientert om funn som ble gjort ved utgravingene her og om hvordan dette skal bli gjort kjent for publikum. Det vil bli lagt skiferheller som markerer funn, og det vil bli satt opp orienteringstavler. Det skal bli spennende å følge dette videre. Bussen kjørte stødig oppover forbi Bø, og da vi nærmet Seljord fikk vi en orientering om Sterke Nils, om Selstadkjempa, om Rockerova og om Steinar Aase. Det er alltid artig å høre disse historiene.

 

Første stopp på turen var lunsjen på Seljord Hotell. Dette hotellet brant for noen år siden, men er bygd opp igjen på en pietetsfull måte som får oss til å føle at bygningen er gammel og full av minner fra en svunnen tid. Rundstykker og kaffe smakte godt, og vi følte oss godt forberedt til neste post på programmet, nemlig et besøk på det store julemarkedet på Dyrskuplassen. Dette ble et høydepunkt for mange. Her var det mye julestoff å se og få kjøpt, både til glede for øyne og gane.

 resteplass

Men tida gikk fort og vi måtte videre. Neste stopp var Vinje kirke. Her ventet sogneprest Svein Ringhus på oss. Dessverre hadde brøytebilen nettopp kjørt nede på hovedveien og lagt opp isblokker ved veien inn til kirken, så det ble strevsomt for noen å ta seg over, men jeg tror alle kom seg opp til slutt. Presten orienterte litt om kirken som er en korskirke fra 1796. Den er bygget i tre og er tegnet og oppført av Jarand Rønjom, etter mønster av Skien gamle kirke.

 

Etter kirkebesøket var det ikke lange veien bort til Mjonøy kulturverkstad der vi skulle spise. Sjåfør Gjærum kjørte oss så langt fram som mulig, for nå var vi kommet på glatte veier og her var ikke strødd. Vi fikk stolpret oss fram og plassert oss ved bordene. Det var tydelig at det ikke var lagt til rette for gamle og bevegelseshemmede ved dette stedet. Da maten ble servert, strevet de også med å handtere så mange gjester på en gang. På slutten av måltidet underholdt Aasmund Nordstoga med sang og små historier. Det er alltid koselig å høre denne lune telemarkingen. Alt i alt ble det vel en hyggelig samling, men jeg tror jeg vil anbefale Mjonøy på sommertid og i en mindre gruppe.

 

Turen hjem gikk greit. For å korte tida hadde vi utlodding og diktlesing ved Erna Kortner. Dette var en hyggelig opplevelse. Vi ble satt trygt av på Lietorvet igjen etter en hyggelig førjulstur i vårt vakre Telemark.